Home

Verkeersboete of dagvaarding?

Vergroot je kans op een lagere boete

Een gratis advocaat? Ja, het bestaat!

Ai, een verkeersboete in de bus! Of zelfs een dagvaarding om voor de politierechtbank te verschijnen? Dan ben je bij Ottoo aan het juiste adres. Ottoo is compleet onafhankelijk en zorgt dat je gratis rechtsbijstand kan krijgen van een deskundige advocaat gespecialiseerd in verkeersrecht. Of je nu in fout bent of niet.

Eerste Hulp
Bij Overtreding

Betaal dus niet zomaar een minnelijke schikking. En ga al zeker niet zelf je zaak pleiten alleen omdat je advocaatkosten wil vermijden. Je hebt in veel gevallen immers recht op kosteloze bijstand.

Laat je daarom gratis bijstaan door een juridisch expert verkeersrecht. Niet alleen voor snelheidsovertredingen, maar ook als er drank of drugs in het spel zijn. En zelfs bij vluchtmisdrijf. Ook in dergelijke gevallen zal jouw verzekeraar de kosten verbonden aan rechtsbijstand betalen. Ottoo zorgt dan ook voor de kosteloze bijstand waar je recht op hebt, ook wanneer je in fout bent.

Achteraf wordt alles direct financieel afgehandeld met je verzekeraar zodat de procedure voor jou kosteloos blijft.

Eenvoudig een gratis advocaat Hoe werkt Ottoo?

Maak een foto of scan van alle pagina’s van je proces verbaal of dagvaarding

Upload deze foto’s of scan via onderstaand scherm en vul je gegevens in

Je ontvangt binnen 48 uur bericht en wij gaan kosteloos voor je aan de slag!

Bezorg ons vrijblijvend je proces-verbaal of dagvaarding.

Simpel! Bezorg ons je proces-verbaal of dagvaarding. Wij doen het nodige en contacteren je binnen 48 uur kosteloos met meer info. Let op: best dat je ons het volledige document doorstuurt…

Heb je vragen? Mail ons!

Door ons je document te bezorgen, verbind je je tot niets! Enkel na je uitdrukkelijke goedkeuring zullen wij voor je optreden.

Je gegevens zijn veilig bij ons!

  • Toegestane bestandstypen: jpg, png, pdf, Max. bestandsgrootte: 2 MB.

Ottoo pleit
in je voordeel

Wat heb je te verliezen door Ottoo te contacteren? Niets. Wat heb je te winnen? Alles. 

Iedereen kan al eens een misstap begaan. Deze wegtoveren kunnen we helaas niet, maar je zaak met hart en ziel bepleiten wél.

We overleggen met jou en zorgen dat we de juiste informatie hebben om jouw zaak grondig en met kennis van zaken te bepleiten. Dat kan nu eenmaal het verschil maken tussen een veroordeling of een vrijspraak, een langer of korter rijverbod, tussen een hogere of een lagere boete. 

Jouw zaak is bij ons alleszins in betrouwbare handen.

"Mijn ervaring met Ottoo.be is zeer positief. Ze luisteren naar je verhaal en gaan net dat stapje verder om samen het beste resultaat te bereiken. Hun advies was dan ook eerlijk, to the point en met de nodige transparantie. Zowel voor- als na de procedure bleven ze mij op een menselijke bijstaan, helpen indien nodig en beantwoordden elke vraag. Bedankt!"
Jan, 35
"Bedankt voor de vlotte samenwerking en eerlijkheid doorheen het hele proces."
Kim, 24
"Bedankt voor de update en de goede opvolging."
Johan, 42
"Bedankt voor uw inspanningen om onze belangen te behartigen. Het was duidelijk dat u goed voorbereid was, waarvoor dank."
François, 28
"Aangenaam verrast en zeer tevreden over werking TVO advocaten. Tom Van Overbeke is een zeer vriendelijke advocaat die luistert naar zijn cliënten en zeer goede uitleg geeft! Met al je vragen kan je bij hem terecht en hij doet zijn uiterste best om je zo goed mogelijk te verdedigen! Ik voelde me onmiddellijk bij hem op mijn gemak . Ook was ik na het eerste contact gerustgesteld! Ben zeer blij dat ik bij hem terecht gekomen ben! Ga zeker nog gebruik maken van zijn correcte dienstverlening! Zou hem aan iedereen willen aanraden! "
Linda
Previous slide
Next slide

Welke boetes kan ik indienen?

Je kan elke geldboete die je ontvangen hebt indienen voor nazicht. De meest voorkomende verkeersovertredingen hebben te maken met snelheid, alcohol, drugs, gsm, rood licht, verzekering, keuring, etc.

Waarom zou ik mijn dossier aan Ottoo.be bezorgen?

Ons team heeft jarenlange ervaring in het verkeersrecht en strafrecht. Je wordt gratis geholpen door specialisten. Besteed je dossier met vertrouwen uit.

Hoe dien ik een zaak in?

Je vult alle gevraagde gegevens (naam, e-mail, telefoon) in op deze website. Ons team contacteert je binnen de 2 werkdagen om je dossier te bespreken.

Is de behandeling echt kosteloos?

Als je verzekerd bent en de optie ‘rechtsbijstand’ hebt, is de behandeling van je dossier volledig kosteloos. Wij onderzoeken dit graag voor je. Mocht dit uitzonderlijk toch niet het geval zijn, maken we correcte en transparante prijsafspraken rond kosten en erelonen.

Waarom zou ik de zaak uitbesteden?

Als je ziek bent ga je naar de dokter. Als je tandpijn hebt ga je naar de tandarts. Bij een juridisch probleem is een advocaat een meerwaarde. Ons team heeft jarenlange ervaring in het verkeersrecht en strafrecht. Je wordt gratis geholpen door specialisten. Besteed je dossier met vertrouwen uit.

Heb ik ook recht op een gratis advocaat als ik in fout ben?

Ja. Als je verzekerd was op het ogenblik van de overtreding kan er een dossier in rechtsbijstand worden geopend waarbij jouw verzekeraar de kosten betaalt. Ook als je te snel gereden hebt, alcohol of drugs gebruikt hebt in het verkeer, vluchtmisdrijf hebt gepleegd, etc.

Kan ik boetes van over het hele land indienen?

Ja. Ons team werkt in heel België en beschikt over de nodige expertise om je bij te staan.

Op welke manier kan ik mijn dossier bespreken?

Nadat je ons alle informatie over je dossier hebt bezorgd, contacteren wij je voor een afspraak in ons kantoor in Hasselt of via Zoom/Teams.

Ik heb de boete reeds betaald, wat nu?

Indien je de boete al betaald hebt maar dit onterecht gebeurd is, kan er contact worden opgenomen met het parket, afdeling verkeer om dit recht te zetten.

Mag ik zelf een advocaat kiezen?

Ja, je mag je advocaat helemaal zelf kiezen. Laat je wat dat betreft zeker niets wijsmaken door je verzekeringsmakelaar. Om die reden kies je best voor een expert ter zake.

Hoe groot is de kans dat ik een lagere boete krijg?

Door onze expertise in het verkeersrecht en strafrecht weten wij welke informatie je zal moeten ‘bijbrengen’ om een rechtbank correct te informeren omtrent je persoonlijke situatie. Dat bijbrengen van de juiste stukken kan zowel op financieel vlak (geldboete) als op andere gebieden (bv. rijverbod) een verschil maken.

Kan Ottoo.be ook pro deo optreden voor mij?

Ja. Indien je ons je inkomstengegevens van de laatste 3 maanden bezorgt samen met een attest ‘samenstelling gezin’ (te bekomen op het gemeentehuis) dan gaan wij na of wij pro deo voor je kunnen optreden.

Ik heb geen rechtsbijstandverzekering én ik kom niet in aanmerking voor pro deo bijstand. Kan Ottoo.be toch nog voor mij optreden?

Ja. Wij maken vooraf eerlijke en transparante prijsafspraken zodat je nooit voor verrassingen komt te staan. Contacteer ons gerust voor meer informatie.

Tot wanneer kan ik mijn zaak indienen?

Je contacteert ons best meteen nadat je de verkeersovertreding hebt begaan zodat we je van a tot z kunnen begeleiden. Maar ook als je al een dagvaarding hebt ontvangen of zelfs een vonnis van de Politierechtbank betekend hebt gekregen door de gerechtsdeurwaarder, kan je ons nog steeds contacteren. Wij helpen je graag verder!

Wat met een PV of dagvaarding uit het buitenland?

Ook met een proces-verbaal of dagvaarding in het buitenland in het kader van een verkeersovertreding, kan ons team je bijstaan. Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie.

Dienen flitscamera’s geijkt te zijn? Hoe wordt dit gecontroleerd?

Ja. Een ijking is twee jaar geldig. In het strafdossier moet deze informatie beschikbaar zijn. Wij kijken dit graag voor u na.

Heb ik het recht om een foto op te vragen?

Ja. Je zou de foto kunnen inkijken bij politie of parket. Indien er al gedagvaard is, kan je de foto mogelijk aantreffen in het strafdossier of kan je op de zitting vragen om de foto toe te voegen aan het strafdossier.

Wat is een jonge bestuurder?

Een jonge bestuurder is iemand die zijn/haar rijbewijs minder dan 2 jaar heeft behaald.

Kan ik een speekseltest weigeren?

Ja, de wet voorziet in de mogelijkheid om deze te weigeren als je daar een gegronde reden voor hebt. De politiediensten zullen een geneesheer ter plaatse laten komen die dit zal controleren. Als blijkt dat jouw weigering niet gebaseerd is op een gegronde reden, zal je de kosten van de geneesheer moeten betalen en krijgt je een rijverbod van 12 uur opgelegd.

Welke drugs spoort een speekseltest op?

De speekseltest screent op resten van cannabis, amfetamines, heroïne, morfine en cocaïne.

Wie moet de speekseltest betalen?

De Belgische Staat (Justitie) betaalt de speekseltest in eerste instantie maar als je achteraf door een Politierechtbank zou worden veroordeeld dien je deze kosten terug te betalen.

Is een speekseltest altijd correct?

Neen, in sommige gevallen niet. Er zijn zeker vals-positieve tests. Indien je twijfelt kan je ons altijd contacteren voor advies.

Wanneer is er sprake van dronkenschap?

Er bestaat geen wettelijke definitie van ‘dronkenschap’. Het alcoholgehalte in het bloed bepaalt alleszins niet of er sprake is van dronkenschap. De staat van ‘dronkenschap’ geeft aan of je nog controle had over je daden. Dat wordt door de rechter o.a. beoordeeld aan de hand van een aantal uitwendige tekens zoals spraak (de zogenaamde ‘dubbele tong’), alcoholgeur, manier van lopen, klederdracht, etc.

Wat is een alcoholslot?

Dit is een toestel dat geplaatst wordt in je voertuig waarin je zal moeten blazen voor je het voertuig kan starten. Indien de hoeveelheid alcohol in je adem groter of gelijk is aan 0,09 mg/l uitgeademde alveolaire lucht of UAL zal de wagen niet starten.

Is het mogelijk om vrijwillig een alcoholslot te laten plaatsen?

Dat kan. Je moet wel rekenen op een forse kostprijs van ongeveer 2.000 euro.

Ik heb een dagvaarding ontvangen om voor de Politierechtbank te verschijnen. Kan ik alsnog mijn minnelijke schikking betalen?

Van zodra de zaak middels een dagvaarding bij de Politierechtbank aanhangig is gemaakt, speelt het geen rol of je de minnelijke schikking alsnog betaalt of niet. De Politierechter zal sowieso een uitspraak moeten doen in jouw dossier.

Doet de Politierechter onmiddellijk uitspraak op de zitting?

In sommige gevallen wel maar meestal neemt de Politierechter de zaak in beraad en volgt er een tweetal weken later het vonnis. Dat wordt per e-mail aan jouw advocaat overgemaakt die je vervolgens zal informeren over het resultaat.

Is het verplicht om persoonlijk aanwezig te zijn op de rechtbank?

Indien u in de mogelijkheid bent om mee te komen naar de rechtbank is dat zeker een meerwaarde. Wij bespreken dit altijd vooraf met u tijdens de voorbereiding van uw dossier.

Geven jullie advies over de schadevergoeding die ik na een ongeval kan krijgen?

Ja. Bij Ottoo.be gaan we voor onze klant door het vuur. Wij stellen immers vast dat schadevergoedingen aan slachtoffers van een verkeersongeval niet correct zijn of dat er bepaalde schadeposten niet worden vergoed door de verzekeringsmaatschappij. Wij willen je transparant informeren over jouw rechten en streven naar een juiste en volledige schadevergoeding voor onze klant.

Moet ik zomaar akkoord gaan met de schadevergoeding die mijn verzekeringsmaatschappij mij voorstelt?

Neen. In sommige gevallen ontbreken er schadeposten waarvoor je eveneens een vergoeding kan vragen. Wij adviseren je met veel plezier en nemen indien nodig contact met jouw verzekeringsmaatschappij om voor jou het maximale uit de brand te slepen.

Ik heb de boete reeds betaald, wat nu?

Indien je de boete al betaald hebt maar dit onterecht gebeurd is, kan er contact worden opgenomen met het parket, afdeling verkeer om dit recht te zetten.

Hoe groot is de kans dat ik een lagere boete krijg met een advocaat van Ottoo.be?

Door onze expertise in het verkeersrecht en strafrecht weten wij welke informatie je zal moeten ‘bijbrengen’ om een rechtbank correct te informeren omtrent je persoonlijke situatie. Dat bijbrengen van de juiste stukken kan zowel op financieel vlak (geldboete) als op andere gebieden (bv. rijverbod) een verschil maken.

Waar moet ik mijn rijbewijs gaan inleveren?

Je dient je rijbewijs af te geven op de griffie van de rechtbank die het rijverbod heeft uitgesproken.

Wat is een psychologisch herstelonderzoek?

Duurt gemiddeld 2 uur. Bestaat uit 3 delen (gesprek psycholoog, invullen vragenlijsten, uitvoeren computertesten)

Hoe groot is de kans dat ik een lagere boete krijg?

Wij zorgen dat we van jou de juiste informatie krijgen om jouw zaak grondig en met kennis van zaken te bepleiten. Dat kan nu eenmaal het verschil maken tussen een veroordeling of een vrijspraak, tussen een hogere of een lagere boete. Jouw zaak is bij ons dan ook in betrouwbare handen.

Kan de rechtbank mij ook een werkstraf opleggen?

Ja. Een werkstraf betekent dat je kosteloos arbeid levert bij een openbare dienst. Dit kan bijvoorbeeld worden opgelegd indien de hoge geldboetes die er op bepaalde verkeersovertredingen staan in wanverhouding zijn met de financiële draagkracht van de betrokkene. Om dit verzoek goed te motiveren ten aanzien van de rechtbank, kan je beroep doen op ons team van specialisten.

Welke boetes kan ik indienen?

Je kan elke geldboete die je ontvangen hebt indienen voor nazicht. De meest voorkomende verkeersovertredingen hebben te maken met snelheid, alcohol, drugs, gsm, rood licht, verzekering, keuring, etc.)

Betaal ik best gewoon de minnelijke schikking die ik ontvangen heb?

In sommige gevallen loont het de moeite om dat niet te doen en de zaak voor de Politierechtbank te laten komen. Hier kan de rechter immers rekening houden met verzachtende omstandigheden en met je persoonlijke (bv. financiële) situatie. De Procureur des Konings heeft deze vrijheid helaas niet als er een minnelijke schikking wordt voorgesteld.

Anderzijds moet je rekening houden met de mogelijkheid dat de Politierechtbank je in sommige gevallen een rijverbod kan opleggen en met extra (gerechts)kosten.

Vraag advies aan ons team van experten.

Is de politierechter soms verplicht om een rijverbod uit te spreken?

Ja. Dat moet o.a. in de volgende gevallen:

  • bij overtredingen van de 4de graad
  • bij snelheidsovertredingen van meer dan 30 km/u binnen de bebouwde kom
  • bij snelheidsovertreding van meer dan 40 km/u op autowegen of autosnelwegen
  • indien u gereden hebt ondanks een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs of ondanks een rijverbod
  • bij vluchtmisdrijf na een ongeval met gewonden en/of doden
  • indien u dronken of in een soortgelijke staat gereden heeft
  • bij het niet naleven van de bepalingen inzake het alcoholslot


Wanneer gaat het rijverbod in?

Het rijverbod zal enkele maanden nadat het vonnis definitief geworden is ingaan. Dit wordt betekend door de wijkagent. U zal een formulier moeten ondertekenen waarin u verklaart kennis te hebben genomen van het rijverbod. Vervolgens gaat het rijverbod automatisch in op de vijfde dag na de kennisgeving. U moet dus binnen de 4 werkdagen uw rijbewijs gaan indienen op de griffie van de rechtbank die het rijverbod heeft uitgesproken. Indien u dat niet doet, maakt u zich immers schuldig aan nieuwe inbreuk waarvoor u opnieuw gedagvaard kan worden voor de politierechtbank.

Ik ben professioneel vrachtwagenbestuurder. Kan ik bij een rijverbod nog gaan werken?

U kan de rechtbank vragen om het rijverbod te beperken tot bepaalde categorieën van voertuigen. In uw geval zou u de rechtbank kunnen vragen om enkel een rijverbod uit te spreken voor een personenwagen (rijbewijs categorie B) zodat u wel nog met de vrachtwagen (rijbewijs categorie C) kan blijven rijden. Wij helpen u graag om deze aanvraag te ondersteunen.

Ik heb een levenslang rijverbod gekregen. Mag ik nu nooit meer met de wagen rijden?

Na een bepaalde periode kan u om de opheffing van het rijverbod verzoeken. Dit dient te gebeuren via een zogenaamd “genadeverzoek”. Wij helpen u hiermee graag verder.

Ik riskeer een rijverbod maar ik heb mijn auto nodig om te kunnen gaan werken? Wat nu?

In sommige gevallen zullen we kunnen voorkomen dat een rechtbank een rijverbod uitspreekt. In andere gevallen is de rechtbank dit echter wettelijk verplicht. Indien je jouw auto nodig hebt om te kunnen gaan werken, kunnen we aan de rechtbank vragen om je een weekendrijverbod op te leggen zodat je door de week perfect met de auto kan gaan werken. Hierdoor duurt het rijverbod natuurlijk wat langer (in aantal weken) maar kom je wel niet in de problemen op je werk. Ons team begeleidt je in deze vraag.

Kan ik kiezen wanneer ik mijn rijverbod onderga?

Neen, in principe niet. Hoewel de Procureur des Konings dit zou kunnen toestaan bij wijze van gunstmaatregel is onze ervaring dat men dit niet snel doet omdat dit de deur openzet voor een stroom aan aanvragen. Vandaar dat men dit meestal autonoom bepaalt. Het opgelegde rijverbod gaat in op de vijfde werkdag na de kennisgeving van het rijverbod door de Procureur des Konings. Die kennisgeving zal pas gebeuren wanneer het vonnis definitief is geworden.

Ik heb al een onmiddellijke intrekking van mijn rijbewijs gehad. Wordt hier rekening mee gehouden bij de uitvoering van het rijverbod dat door de rechtbank wordt opgelegd?

Ja. De periode van de onmiddellijke intrekking wordt automatisch afgetrokken van het rijverbod dat door de rechtbank wordt opgelegd.

Ik heb een levenslang rijverbod opgelegd gekregen? Kan ik daar nog iets aan doen?

Je kan een genadeverzoek indienen. Contacteer ons team van specialisten zodat wij je hierin kunnen bijstaan.