28 april 2024

UPDATE VANAF 1 MEI: Géén 15 minuten wachten meer bij alcoholtests!

Vanaf 1 mei 2024: Géén 15 minuten wachten meer bij alcoholtests! Dit betekent dat de politie altijd meteen een test kan uitvoeren.
Strengere alcohol regels

Wat verkeersveiligheid betreft, hangt België nog steeds achteraan in het Europese peloton. De wetgever heeft dit begrepen en voert stelselmatig nieuwe maatregelen in, om tegen 2050 het aantal doden en zwaargewonden in het verkeer tot quasi nul te verminderen.

Om deze doelstelling te kunnen behalen moeten er verschillende maatregelen genomen. Naast de verkeersinfrastructuur zal de wetgever ook verder inzetten om de mentaliteit van de bestuurder te wijzigen. Zo blijft rijden onder invloed in België een grote zorg met nog steeds veel te veel ongelukken.

De cijfers spreken voor zich: elke dag zijn er in België gemiddeld 12 ongelukken waarbij een bestuurder onder invloed van alcohol is betrokken. Dat komt neer op één ongeluk per twee uur!

Om het probleem van dronken rijden aan te pakken, zorgt de wetgever dat de pakkans zal verhogen. Dit door enkel een zeer kleine, technische wettelijke ingreep in te voeren. Zo komen er niet zozeer meer controles, maar worden de controles wel effectiever ingezet, zodat er in éénzelfde tijdspanne meer bestuurders kunnen gecontroleerd worden.

Afschaffing van de wachttijd

Vanaf 1 mei 2024 zul je tijdens een alcoholcontrole niet meer om een wachttijd van 15 minuten kunnen verzoeken. Dit betekent dat de politie altijd meteen een test kan uitvoeren.

Dit vormt gelukkig géén inbreuk op jouw rechten als individu. De wachttijd van 15 minuten was immers enkel bedoeld om het effect van “mondalcohol” te neutraliseren, aangezien “mondalcohol” het testresultaat kon beïnvloeden. De nieuwste apparaten detecteren mondalcohol nu automatisch en neutraliseren deze meteen. Hierdoor is het resultaat steeds 100% betrouwbaar en is wachten dus niet langer aan de orde!

Toch een positieve alcoholtest afgelegd?

Toch iets te diep in het glas gekeken en een positieve alcoholtest afgelegd? Geen nood, contacteer dan onze specialisten van ottoo.be, zij helpen je graag terug verder op weg en dat mag je in dit geval zelfs letterlijk nemen.

Onze verkeersspecialisten weten perfect welke informatie voor de politierechter van belang zijn, zodat we steeds een zo gunstig mogelijk resultaat in jouw dossier kunnen behalen.

Een gewaarschuwd bestuurder is er alleszins twee waard!

Nog vragen?

Neem contact via onderstaand contactformulier of  ga aan de slag met onze chatbot op ottoo.be.

Bezorg ons vrijblijvend je

Proces-verbaal of dagvaarding

Wat heb je te verliezen door Ottoo te contacteren? Niets. Wat heb je te winnen? Alles.

  • Toegestane bestandstypen: jpg, png, pdf, Max. bestandsgrootte: 2 MB.

Door ons je document te bezorgen, verbind je je tot niets! Enkel na je uitdrukkelijke goedkeuring zullen wij voor je optreden.

Heb je vragen? Mail ons!

Onze klanten aan het woord

“Vlotte vertegenwoordiging op mensenmaat, duidelijk, correct en snelle correspondentie.”
Vorige
Volgende
“Vlotte vertegenwoordiging op mensenmaat, duidelijk, correct en snelle correspondentie.”