Om de geleden schade vergoed te krijgen moet je dus kunnen aantonen welke schade je hebt geleden, welke fout de veroorzaker heeft begaan en hoe die fout de oorzaak van het ongeval is.
Het is dus van cruciaal belang dat je bewijzen verzameld en de juiste stappen zet om alle vergoedingen te bekomen. Het lijkt allemaal evident maar er tijdig aan denken bij een ongeval is moeilijker.
“Elke daad van de mens waardoor aan een ander schade wordt veroorzaakt, verplicht degene door wiens schuld de schade is ontstaan, deze te vergoeden.” Art 1382 BW
Op de plaats van het ongeval
Stop onmiddellijk en verzamel bewijzen.
Het is belangrijk om na de aanrijding ter plekke te blijven en alle nodige vaststellingen te doen. Deze vaststellingen zijn van cruciaal belang (bewijskracht). Bij een ongeval met gewonden belt u onmiddellijk de politie. Bij een ongeval met stoffelijke schade moet de weg zo snel mogelijk vrijgemaakt worden. Let op! Vergeet niet om alle bewijzen te verzamelen voordat je de weg vrijmaakt. Neem foto’s van de schade, de positie van de voertuigen, de remsporen en maak een duidelijke schets.
Kan je het voertuig niet verplaatsen? Zet de knipperlichten van je wagen aan en plaats de gevarendriehoek.
Het aanrijdingsformulier
Het belang van het aanrijdingsformulier kan niet overschat worden. Zowel de betrokken verzekeraar van je wagen als die van de tegenpartij zal dit gebruiken om de aansprakelijkheid te beoordelen.
Tip: waren er getuigen aanwezig, noteer dan hun contactgegevens.
De politie verwittigen
Bij een ongeval met enkel stoffelijke schade ben je niet verplicht de politie te verwittigen.Gewonden? Bel de politie! Ook wanneer jij en de tegenpartij niet overeenkomen én geen gemeenschappelijk aanrijdingsformulier kan worden opgesteld verwittig je best de politiediensten daar politie vaststellingen een bijzondere bewijswaarde hebben. Het proces verbaal bevat situatieschetsen, verklaringen en omstandigheden, staat van de voertuigen en het inlichtingenblad, en wordt bij het strafdossier gevoegd. Dat strafdossier komt in het bezit van de procureur des Konings en dient als belangrijkste basis voor bewijsvoering tijdens de eventuele gerechtelijke procedure voor de politierechtbank.