23 februari 2023

Waarom je jouw bromfiets beter niet opvoert

Heb je al eens gedacht aan het opvoeren van jouw bromfiets? Het lijkt misschien verleidelijk om sneller te kunnen rijden, maar er zijn verschillende redenen waarom je dit beter niet doet. In dit artikel leggen we uit waarom het opvoeren van jouw bromfiets niet alleen gevolgen heeft voor de verzekering, maar ook voor jouw inschrijving en rijbewijs.
Bromfiets opvoeren - Ottoo.be

Wat is een opgevoerde of ‘opgefokte’ bromfiets?

Een bromfiets is opgevoerd of ‘opgefokt’ wanneer de motor is gemanipuleerd zodat de kracht en snelheid van het voertuig niet meer overeenkomen met hetgeen je hebt aangegeven bij de verzekering. De technische kenmerken van de bromfiets zijn dan veranderd en het voertuig is niet meer aangepast voor hogere snelheden, denk bijvoorbeeld aan de remmen, banden en vering. Wanneer je een passagier vervoert wordt dit nog veel gevaarlijker. Afhankelijk van de klasse van jouw bromfiets geldt er een verschillende snelheidsbeperking. Met een bromfiets klasse A mag je maximaal 25 km/u rijden. Een bromfiets klasse B mag net iets sneller. Hier mag je 45 km/u mee rijden. Wanneer je de grens van 45 km/u overschrijdt, val je altijd in de categorie van een motorfiets en dit kan soms verregaande gevolgen hebben.

Waarom je scooter niet opvoeren?

Er zijn verschillende redenen waarom je beter niet je scooter kunt opvoeren:
  1. Je bromfiets zal niet meer voldoen aan de eisen van het technisch reglement. Hierdoor riskeer je om voor de politierechtbank te moeten verschijnen, waarbij je je voor meerdere verkeersinbreuken zult moeten verantwoorden.
  2. Je bromfiets zal niet meer geldig verzekerd zijn. Als er zich een verkeersongeval voordoet, riskeer je zelf op te draaien voor de kosten. Deze kosten kunnen flink oplopen en jou of je ouders in financiële problemen brengen.
  3. Doordat je verzekering niet meer geldig is, zal ook jouw rechtsbijstandsverzekering niet meer tussenkomen. Hierdoor moet je alle kosten van verdediging voor de politierechtbank en de gerechtskosten zelf betalen. En dit terwijl je wel voor die verzekering betaald had.
  4. Ook jouw rijbewijs zal niet meer geldig zijn. Voor het besturen van een motorfiets heb je immers een rijbewijs A, A1 of A2 nodig.
  5. Tot slot is een opgevoerde bromfiets geen goedgekeurd voertuig en kan het dus niet geldig ingeschreven worden. Dit betekent dat je niet langer legaal op de openbare weg mag rijden.

Welke straffen riskeer je?

Als je besluit om je bromfiets op te voeren, dan kun je niet alleen je eigen veiligheid in gevaar brengen, maar je loopt ook een groot risico om bestraft te worden. Er zijn verschillende straffen die je kunt krijgen als je wordt betrapt op het rijden met een opgevoerde bromfiets:

  1.  Zo kan het Openbaar Ministerie je bromfiets voor 30 dagen in beslag nemen. De onderdelen die zorgen voor de opgefokte bromfiets zullen verbeurd verklaard worden en de kosten voor de regularisatie van je bromfiets zullen ook voor jou zijn.
  2. Maar dat is nog niet alles. Als je opgevoerde bromfiets niet meer geldig is ingeschreven, riskeer je een geldboete van 160 EUR tot 2.000 EUR en een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar.
  3. Voor het rijden zonder het correcte rijbewijs, riskeer je zelfs een gevangenisstraf van 8 dagen tot 2 jaar en/of een geldboete van 1.600 EUR tot 16.000 EUR.
  4. Ook voor de niet geldige verzekering riskeer je een gevangenisstraf van 8 dagen tot 6 maanden en/of een geldboete van 800 EUR tot 8.000 EUR. Je riskeert ook een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar.

Het is dus echt niet de moeite waard om je bromfiets op te voeren. Het kan leiden tot talrijke overtredingen, zoals problemen met de verzekering, inschrijving en het rijbewijs, en zelfs tot gevangenisstraffen en hoge geldboetes. Denk dus twee keer na voordat je deze keuze maakt en houd jezelf en andere weggebruikers veilig.

Nog vragen?

Heb je na het lezen van onze blog nog vragen of wens je meer concrete informatie te ontvangen, aarzel dan niet om ons contactformulier in te vullen en onze specialisten van ottoo.be nemen binnen de 24u (op weekdagen) contact met je op. Wij zullen steeds samen met jou of jouw ouders nagaan welke gunstmaatregelen er voor de politierechtbank gevraagd kunnen worden. In veel gevallen stellen wij in deze dossiers een werkstraf voor, zodat je de hoge geldboetes alsnog kunt vermijden.

Bezorg ons vrijblijvend je

Proces-verbaal of dagvaarding

Wat heb je te verliezen door Ottoo te contacteren? Niets. Wat heb je te winnen? Alles.

  • Toegestane bestandstypen: jpg, png, pdf, Max. bestandsgrootte: 2 MB.

Door ons je document te bezorgen, verbind je je tot niets! Enkel na je uitdrukkelijke goedkeuring zullen wij voor je optreden.

Heb je vragen? Mail ons!

Onze klanten aan het woord

“Vlotte vertegenwoordiging op mensenmaat, duidelijk, correct en snelle correspondentie.”
Vorige
Volgende
“Vlotte vertegenwoordiging op mensenmaat, duidelijk, correct en snelle correspondentie.”