14 september 2022

Trajectcontroles & boetes

Als chauffeur wordt u vandaag meer dan ooit geconfronteerd met trajectcontroles. Deze trajectcontroles zijn enerzijds een aanvulling op en anderzijds een vervanging van de klassieke flitspalen.
Ottoo-Trajectcontrole boetes

Op die manier wil men de algemene verkeerssnelheid doen dalen en de verkeersveiligheid verhogen. Door het invoeren van trajectcontroles wordt de pakkans van chauffeurs die zich niet aan de voorgeschreven snelheidslimiet  houden namelijk aanzienlijk groter.

1. Wat is een trajectcontrole?

Bij een trajectcontrole wordt de gemiddelde snelheid van wagens gemeten over een langere afstand. Dit is dus een ander systeem dan het gebruik van flitspalen, gezien flitspalen de snelheid van wagens enkel meten op het ogenblik dat de flitspaal wordt voorbij gereden. Wanneer u weet waar de flitspaal zich bevindt, kan u hier uiteraard op anticiperen.
Bij een trajectcontrole word je echter gedwongen om je tijdens het gehele traject aan de opgelegde snelheid te houden, wil je een snelheidsboete vermijden. Het systeem van de trajectcontrole wordt vandaag al op heel wat gewest- en snelwegen gebruikt, waardoor chauffeurs vaak tijdens één enkele verplaatsing aan verschillende trajectcontroles worden onderworpen.

2. Hoe werkt een trajectcontrole concreet?

Zowel aan het beginpunt als aan het eindpunt van de trajectcontrole wordt van elke wagen die voorbij rijdt een foto genomen van de nummerplaat. Zo kan worden nagegaan in hoeveel tijd de wagen het traject tussen het begin- en het eindpunt van de controle heeft afgelegd. Op basis van de tijd die de wagen nodig heeft gehad om deze afstand af te leggen, kan diens gereden snelheid berekend worden. Heeft de bestuurder sneller gereden dan de maximaal toegelaten snelheid voor het afleggen van dit traject, dan kan dit aanzienlijke (financiële) consequenties hebben.

3. Te snel gereden, wat nu?

Bij het begaan van lichte overtredingen zal er door de politie een onmiddellijke inning worden voorgesteld via een overschrijvingsformulier dat naar uw woonplaats wordt opgestuurd. De minimumboete bedraagt hierbij € 53,00.
Heeft u de toegelaten snelheid met meer dan 30 km/u overschreden binnen de bebouwde kom of zone 30, of elders met meer dan 40 km/u, dan zal u door het Openbaar Ministerie gedagvaard worden om te verschijnen voor de politierechtbank.
De politierechter kan voor dergelijke overtredingen een geldboete opleggen. Het wettelijk minimum voor de geldboete betreft 80 euro en kan oplopen tot een bedrag van 4.000 euro.
Naast een geldboete kan de politierechter ook een rijverbod opleggen van minimum 8 dagen en maximaal 5 jaar.
Bij het bepalen van een correcte strafmaat wordt er door de politierechter ook rekening gehouden met de persoonlijke, professionele en financiële situatie van de overtreder, die een verzachtende omstandigheid kunnen uitmaken.
Contacteer ons via ons aanvraagformulier en wij bekijken samen met u over welke informatie de politierechtbank zeker moet beschikken bij de beoordeling van uw verkeersovertreding.

Bezorg ons vrijblijvend je

Proces-verbaal of dagvaarding

Wat heb je te verliezen door Ottoo te contacteren? Niets. Wat heb je te winnen? Alles.

  • Toegestane bestandstypen: jpg, png, pdf, Max. bestandsgrootte: 2 MB.

Door ons je document te bezorgen, verbind je je tot niets! Enkel na je uitdrukkelijke goedkeuring zullen wij voor je optreden.

Heb je vragen? Mail ons!

Onze klanten aan het woord

Uiterst tevreden van de goede adviezen, begeleiding en opvolging van meester Van Overbeke. Dankzij TVO verliep alles vlot en volledig volgens de verwachtingen, exact zoals het op voorhand was uitgelegd en dat zorgde voor een gerust gemoed.
Vorige
Volgende
Uiterst tevreden van de goede adviezen, begeleiding en opvolging van meester Van Overbeke. Dankzij TVO verliep alles vlot en volledig volgens de verwachtingen, exact zoals het op voorhand was uitgelegd en dat zorgde voor een gerust gemoed.