19 juni 2024

Het Europees aanrijdingsformulier correct invullen: stap voor stap

Aanrijdingsformulier correct invullen

Een verkeersongeval kan een stressvolle en verwarrende ervaring zijn. Om de administratieve rompslomp na een botsing te vereenvoudigen, wordt het Europees Aanrijdingsformulier vaak gebruikt. Dit standaardformulier is ontworpen om betrokken partijen te helpen alle relevante informatie over het ongeval te documenteren en kan later worden gebruikt voor verzekeringsclaims. Deze blogpost geeft een duidelijk overzicht over hoe je een Europees aanrijdingsformulier correct invult.

Stap 1: Controleer de situatie

Zorg voor ieders veiligheid: parkeer de voertuigen veilig, activeer de gevarendriehoek, draag een fluohesje en bel de hulpdiensten indien nodig.

Stap 2: Haal het formulier tevoorschijn

Dit formulier krijg je van je verzekering en moet in je wagen liggen.
Is het formulier niet aanwezig? Contacteer je verzekering of download een digitale versie van het Europees aanrijdingsformulier.

Stap 3: Vul de algemene gegevens in

Een eerste stap in het invullen van het aanrijdingsformulier zijn de algemene vaststellingen met betrekking tot het verkeersongeval. Deze gegevens staan in de kaders met de nummers 1 t.e.m. 4.

Het gaat hierbij voornamelijk om de datum, het uur, de plaats, …

Daarnaast dient er ingevuld te worden of er gewonden zijn, dan wel of er materiële schade is aan de voertuigen.

Stap 4: Noteer getuigenverklaringen

Vul de gegevens in van getuigen die het ongeval zagen (bovenaan op het formulier). Het is van belang om deze gegevens in te vullen. Als dit niet gebeurd en je wil hen achteraf een verklaring laten afleggen, zal de rechter hier minder geloof aan hechten.

Stap 5: Vul de persoonlijke gegevens in
Beide bestuurders vullen best zo snel mogelijk de persoonlijke gegevens in. Dit kadertje staat in het midden van het formulier. Het is belangrijk dat deze gegevens correct ingevuld worden. Het gaat onder meer om de naam, het adres, het telefoonnummer, het emailadres, … van de bestuurders van het voertuig.

Daarnaast worden ook de details van het voertuig zelf gevraagd alsook de gegevens van de verzekering van beide bestuurders.

Soms is het mogelijk dat een bestuurder niet de eigenaar of de verzekeringnemer van het voertuig is. Het is dan ook de bedoeling dat zowel de gegevens van de verzekeringnemer als die van de bestuurder van het voertuig op het ogenblik van het ongeval vermeld worden op het aanrijdingsformulier.

Stap 6: Duid de schade aan

Opnieuw vullen beide bestuurders dit apart in (onderaan het formulier), aangezien de schade aan elk voertuig anders is.

Gebruik pijlen om de schadelocatie op elk voertuig aan te duiden.

Stap 7: Beschrijf het ongeval

Om een duidelijk beeld te geven omtrent het verkeersongeval wordt het aangeraden om een tekening te maken. Op deze tekening moet duidelijk zijn wat de posities van de betrokken voertuigen waren en hun rijrichtingen. Hierbij kan het van belang zijn om bepaalde lijnen, verkeersborden of obstakels te tekenen om het ongeval te verduidelijken. Ook weers- of wegomstandigheden mogen vastgelegd worden. Dit is een belangrijke stap bij het bepalen van de oorzaak van het verkeersongeval.

In het midden van het formulier staat er een kader met cijfers, beschrijvingen en vakjes. Hier is het de bedoeling dat er verduidelijkt wordt wat er op de tekening staat. Deze kader biedt ook de mogelijkheden aan beide partijen om hun versie en positie te schetsen.

Het is ook belangrijk om de plaatsen alwaar de voertuigen schade hebben duidelijk aan te geven. Dit helpt om discussies over de schade op een later tijdstip te vermijden.

Stap 8: Opmerkingen en handtekening

De allerlaatste stap in het invullen van een aanrijdingsformulier betreft het formuleren van eventuele opmerkingen. Opnieuw krijgen beide bestuurders individueel de mogelijkheid om hun opmerkingen te formuleren.

Indien er geen opmerkingen zijn of de opmerkingen reeds ingevuld werden, resteert enkel het plaatsen van een handtekening in het daarvoor voorziene kadertje.

Stap 9: Bezorg het formulier aan je verzekering

Stuur het ingevulde en ondertekende formulier zo snel mogelijk naar je verzekering.

Bewaar ook een kopie voor jezelf en maak enkele foto’s van het ongeval en de schade en voeg deze toe aan je dossier.

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat het Europees aanrijdingsformulier correct ingevuld is. Dit helpt de verzekering om de zaak sneller en efficiënter af te handelen.

Nog vragen?

Neem contact via onderstaand contactformulier of chat met onze chatbot op ottoo.be.
Onze verkeersspecialisten weten perfect welke informatie van belang is om te vermelden op het Europees Aanrijdingsformulier. Bij twijfel neem je dus best zo snel mogelijk met hen contact op.

Bezorg ons vrijblijvend je

Proces-verbaal of dagvaarding

Wat heb je te verliezen door Ottoo te contacteren? Niets. Wat heb je te winnen? Alles.

  • Toegestane bestandstypen: jpg, png, pdf, Max. bestandsgrootte: 2 MB.

Door ons je document te bezorgen, verbind je je tot niets! Enkel na je uitdrukkelijke goedkeuring zullen wij voor je optreden.

Heb je vragen? Mail ons!

Onze klanten aan het woord

“Vlotte vertegenwoordiging op mensenmaat, duidelijk, correct en snelle correspondentie.”
Vorige
Volgende
“Vlotte vertegenwoordiging op mensenmaat, duidelijk, correct en snelle correspondentie.”