3 maart 2022

1 op 5 jongeren rijdt maandelijks onder invloed van lachgas

Uit het recente onderzoek van VIAS (Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid) blijkt dat 6% van alle Belgische bestuurders minstens 1x per maand achter het stuur kruipt onder invloed van lachgas. Bij jonge bestuurders liggen de cijfers nog een pak hoger. Lachgas kan vooralsnog niet gedetecteerd worden door een test. Desalniettemin heeft het toch een grote invloed op de rijvaardigheid en verkeersveiligheid.
Ottoo.be

Uit het recente onderzoek van VIAS (Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid) blijkt dat 6% van alle Belgische bestuurders minstens 1x per maand achter het stuur kruipt onder invloed van lachgas. Bij jonge bestuurders liggen de cijfers nog een pak hoger.  Lachgas kan vooralsnog niet gedetecteerd worden door een test. Desalniettemin heeft het toch een grote invloed op de rijvaardigheid en verkeersveiligheid.

Wat zijn de effecten van lachgas?

De typische effecten van lachgas zijn een euforische roes die gepaard gaat met lachbuien. Het effect komt nagenoeg onmiddellijk en de kracht is afhankelijk van de inhaleerde dosis. Doordat er minder zuurstof in het bloed zit en bijgevolg ook de hersenen treden er ‘kleurrijke’ hallucinaties op.

De euforische roes valt te vergelijken met de typische symptomen van alcohol; duizeligheid, misselijkheid, desoriëntatie, verminderd reactievermogen,…In sommige gevallen kan dit ook leiden tot agressie en roekeloos gedrag.

De roes is vergelijkbaar met die van alcohol; duizeligheid, misselijkheid, desoriëntatie in tijd en plaats, verminderd reactievermogen en een algemeen dronken gevoel. De roes kan ook overslaan naar agressie, verwardheid en roekeloos gedrag.

Het spreekt dan ook voor zich dat de effecten van lachgas een invloed hebben op de rijvaardigheid en verkeersveiligheid.

Hoe kunnen we lachgas opsporen? En welke straffen staan erop?

Het op zak hebben van lachgas is bij wet niet verboden. Daarnaast kan het ook niet opgespoord worden. Dit wil echter niet zeggen dat je niet bestraft kan worden door de politie wanneer je onder invloed van lachgas een voertuig bestuurt.

Artikel 8.3 Wegcode bepaalt dat elke bestuurder in staat moet zijn om te sturen, alsook de vereiste lichaamsgeschiktheid, de nodige kennis en rijvaardigheid moet bezitten. Een inbreuk hierop is een overtreding van de 2de graad. Hier staan boetes op van 160 euro tot 2.000 euro en een verval tot sturen van 8 dagen tot 5 jaar.

De politie kan ook vaststellen dat je in een staat van dronkenschap verkeert. Dit kan worden vastgesteld aan de hand van uitwendige tekens zoals spreken met een dubbele tong, desoriëntatie in ruimte en tijd,…Hiervoor riskeer je een boete van 1.600 euro tot 16.000 euro en een verval tot sturen van 1 maand tot 5 jaar of zelfs permanent.

De rechtbank kan tevens ook toepassing maken van artikel 42 Wegverkeerswet, een beveiligingsmaatregel die naast de straf kan worden uitgesproken. Artikel 42 geeft de rechter de mogelijkheid om een verval tot sturen van onbepaalde duur op te leggen wegens lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid.

Bezorg ons vrijblijvend je

Proces-verbaal of dagvaarding

Wat heb je te verliezen door Ottoo te contacteren? Niets. Wat heb je te winnen? Alles.

  • Toegestane bestandstypen: jpg, png, pdf, Max. bestandsgrootte: 2 MB.

Door ons je document te bezorgen, verbind je je tot niets! Enkel na je uitdrukkelijke goedkeuring zullen wij voor je optreden.

Heb je vragen? Mail ons!

Onze klanten aan het woord

“Vlotte vertegenwoordiging op mensenmaat, duidelijk, correct en snelle correspondentie.”
Vorige
Volgende
“Vlotte vertegenwoordiging op mensenmaat, duidelijk, correct en snelle correspondentie.”