9 februari 2022

Wat is een omkaderingsprogramma alcoholslot?

Tijdens het omkaderingsprogramma leer je hoe je veilig rijdt en wordt je begeleidt tijdens de duur dat je een alcoholslot hebt. Je volgt het programma bij de omkaderingsinstelling en het dienstencentrum. Zij geven je meer uitleg en inzicht over de relatie tussen alcohol en rijden.
Omkaderingsprogramma alcoholslot

Bij de omkaderingsinstelling:

  1.  Heb je binnen de 14 dagen een eerste gesprek over het omkaderingsprogramma.
  2. Volg je binnen de 30 dagen een opleiding over het alcoholslot. Dit kan op de dag van het eerste gesprek of op een andere dag gebeuren.
  3. Evalueert men de geregistreerde gegevens uit het alcoholslot.
  4. Heb je minstens twee keer per jaar een individueel gesprek.
  5. Moet je 6 maanden na plaatsing van het alcoholslot een vorming volgen van 3 uren. Samen met jou zoekt men naar oplossingen om niet meer onder invloed van alcohol te rijden. 

Bij het dienstencentrum:

  1.  Moet je binnen de 30 dagen een alcoholslot laten plaatsen in elk voertuig waarmee je tijdens het omkaderingsprogramma wil rijden.
  2. Moet je in het eerste jaar elke 2 maanden met je voertuig(en) langskomen. Vanaf het tweede jaar is dat elke 6 maanden.
  3. Haalt men de geregistreerde gegevens uit je alcoholslot. Deze gegevens stuurt men naar je omkaderingsinstelling.

Hoeveel kost een omkaderingsprogramma?

Een omkaderingsprogramma van 1 jaar kost 1.210 euro (incl. BTW). Per extra jaar komt er 242 euro bij. Deze bedragen worden jaarlijks aangepast. Vergeet niet dat je ook voor het plaatsen van het alcoholslot moet betalen.

Wat gebeurt er na het omkaderingsprogramma?

Heb je het omkaderingsprogramma goed gevolgd, dan heb je een laatste gesprek bij de omkaderingsinstelling. Je krijgt toestemming om het alcoholslot te laten verwijderen en je kan je rijbewijs met code ’69’ bij de griffier omwisselen voor je originele rijbewijs. Volg je het niet goed? Dan kan de omkaderingsinstelling het programma stopzetten. De instelling meldt dit aan het parket. Je kan dan opnieuw veroordeeld worden.

Waar kan ik een omkaderingsprogramma volgen?

Je kiest zelf het kantoor van Vias institute waar je het omkaderingsprogramma volgt. Je vindt in elke provincie een vlot bereikbaar Vias kantoor. Je kan alle kantoren terugvinden op www.alcoholslot.vias.be.

Bezorg ons vrijblijvend je

Proces-verbaal of dagvaarding

Wat heb je te verliezen door Ottoo te contacteren? Niets. Wat heb je te winnen? Alles.

  • Toegestane bestandstypen: jpg, png, pdf, Max. bestandsgrootte: 2 MB.

Door ons je document te bezorgen, verbind je je tot niets! Enkel na je uitdrukkelijke goedkeuring zullen wij voor je optreden.

Heb je vragen? Mail ons!

Onze klanten aan het woord

“Vlotte vertegenwoordiging op mensenmaat, duidelijk, correct en snelle correspondentie.”
Vorige
Volgende
“Vlotte vertegenwoordiging op mensenmaat, duidelijk, correct en snelle correspondentie.”