17 mei 2023

Belangrijke wijzigingen in de boetebrief voor ondernemingen

Eind 2022 ontvingen veel ondernemers een minnelijke schikking van 509 euro. Deze schikking kregen zij omdat ze de bestuurder van hun bedrijfsvoertuig niet hadden geïdentificeerd. Ondanks het feit dat zij de boete voor de verkeersovertreding betaald hadden, kregen zij toch nog een bijkomende minnelijke schikking van 509 euro in de bus.
Rechtsbijstand Verkeersovertreding

Ondernemers vonden dit niet correct en wezen op het feit dat zij te goeder trouw handelden, maar dat de boetebrief te verwarrend was. Als gevolg hiervan werd het proefproject van Justitie – waarbij minnelijke schikkingen werden verstuurd voor het niet naleven van de identificatieplicht – tijdelijk stopgezet. In overleg met diverse belangengroepen is de procedure voor het identificeren van de bestuurder ondertussen herzien.

Waarom is er een identificatieplicht?

Met de identificatieplicht wil Justitie onze wegen veiliger maken voor alle weggebruikers. Het aanpakken van recidive is een essentiële stap in de strijd voor een betere verkeersveiligheid. Om veelplegers op te sporen, is het dan ook van groot belang om élke bestuurder/overtreder te identificeren.

Dit geldt ook voor verkeersovertredingen die begaan worden met bedrijfswagens. Daarom zijn alle ondernemingen, inclusief grote bedrijven, leasingbedrijven en KMO’s, verplicht om de bestuurder te identificeren bij elke verkeersovertreding met één van hun bedrijfsvoertuigen.

Nieuwe boetebrief

Sinds begin mei 2023 is de boetebrief voor ondernemingen aangepast:

  • Op de boetebrief staat nu een duidelijke waarschuwing voor ondernemingen. Als de bestuurder van een voertuig niet wordt geïdentificeerd, kan een minnelijke schikking van minimaal 509 euro worden opgelegd.
  • De mogelijkheid voor de onderneming om direct te betalen is verwijderd van de boetebrief. Zo kunnen er hierover geen misvattingen meer ontstaan.
  • Na identificatie van de bestuurder door de onderneming, ontvangt de betreffende bestuurder een aparte brief met een betaalverzoek voor de overtreding.

 

Regularisatie identificatieplicht

Wij adviseren onze cliënten om steeds voor alle boetes de identificatieplicht in orde te brengen. Dit kan zowel voor de boetes sinds december 2022 als voor alle nieuwe boetes. Hiermee bespaart u telkens minimaal 509 euro (dit bedrag loopt zelfs op tot minimaal 1.600 euro als het dossier voor de politierechtbank moet verschijnen). Voldoe dus aan de identificatieplicht om uw onderneming financieel gezond te houden!

U kunt de identificatieplicht als volgt in orde brengen:

  1. Log in als onderneming op Justonweb.be/fines (met eID of itsme).
  2. Raadpleeg het overzicht van de verkeersovertredingen van uw onderneming.
  3. Identificeer de bestuurders waar dat nog niet gebeurd was.

Nog vragen?

Zit je nog met vragen, of wil je ook van onze bijstand genieten? Contacteer ons dan via het contactformulier op ottoo.be en dan helpen we je graag terug op weg (en dat mag je zelfs letterlijk nemen).

Bezorg ons vrijblijvend je

Proces-verbaal of dagvaarding

Wat heb je te verliezen door Ottoo te contacteren? Niets. Wat heb je te winnen? Alles.

  • Toegestane bestandstypen: jpg, png, pdf, Max. bestandsgrootte: 2 MB.

Door ons je document te bezorgen, verbind je je tot niets! Enkel na je uitdrukkelijke goedkeuring zullen wij voor je optreden.

Heb je vragen? Mail ons!

Onze klanten aan het woord

“Vlotte vertegenwoordiging op mensenmaat, duidelijk, correct en snelle correspondentie.”
Vorige
Volgende
“Vlotte vertegenwoordiging op mensenmaat, duidelijk, correct en snelle correspondentie.”