10 februari 2022

Gedagvaard voor de politierechtbank. Wat nu?

Je bent gedagvaard voor de politierechtbank. Wat nu? Wij informeren je graag over wat er nu staat te gebeuren.
Gedagvaard voor de politierechtbank

Dagvaarding ontvangen

Als eerste ontvang je een dagvaarding via de gerechtsdeurwaarder om te verschijnen voor één van de afdelingen van de politierechtbank. De dagvaarding wordt betekend op verzoek van de Procureur des Konings, d.w.z. het Openbaar Ministerie. In het document met als titel ‘Pro Justitia’ vind je de juridische omschrijving van de feiten waarvan je beschuldigd wordt. Het document van de deurwaarder bevat het adres van de politierechtbank alsook de datum en het uur waarop je jezelf dient aan te melden. Dit kan bijvoorbeeld in TongerenGenkMaaseikHasseltBeringen of Sint-Truiden zijn.

De dagvaarding vermeldt hoe laat jouw zaak wordt behandeld: om 9h, 10h, 11h of 12h. Je wordt stipt verwacht op het afgesproken uur. Indien te veel mensen zich tegelijk aanbieden kan er een wachtrij zijn. Vergeet niet de dagvaarding en je identiteitskaart mee te brengen.

Je mag het dossier op voorhand inkijken. 

Vanaf het ogenblik dat je de dagvaarding ontvangt tot de datum van de zitting, kan je het dossier gaan inkijken op de griffie. Deze bevindt zich op hetzelfde adres als de politierechtbank en is geopend van maandag t.e.m. vrijdag van 8.30h tot 12.30h en van 13.30h tot 16h.

Alleen jij of jouw advocaat mogen het dossier inkijken. 

Bijstand van een advocaat? 

Je bent niet verplicht beroep te doen op een advocaat, je kan ook jezelf verdedigen. Hou rekening dat, indien je rechtsbijstand hebt in je verzekeringspolis, beroep doen op een advocaat volledig kosteloos is. Je verzekeringsmakelaar regelt onderling met de advocaat naar keuze alle financiële kosten. Wanneer je geen rechtsbijstand heb zal de gekozen advocaat kosten aan jou aanrekenen.

Afhankelijk van je inkomen is het mogelijk dat je recht hebt op een pro deo-advocaat of een verminderd tarief.

Alleen jij of je advocaat kunnen optreden 

Indien je beroep doet op een advocaat, ben je niet verplicht zelf aanwezig te zijn. De gekozen advocaat zal je hierin adviseren of het wenselijk is dat je aanwezig bent op de zitting.

Indien je GEEN beroep doet op een advocaat, moet je persoonlijk verschijnen. Je kan jezelf niet laten vertegenwoordigen: niet door je echtgenoot, je partner, je kind, je ouder of wie dan ook.

Behandeling van de zaak 

In de rechtszaal zal je vooraan drie personen zien zitten: de politierechter in het midden, links de procureur des Konings, rechts de griffier. Indien je persoonlijk aanwezig bent (met of zonder advocaat), zal de politierechter je eerst ondervragen over de feiten die in de dagvaarding staan. Vervolgens zal de procureur des Konings de zaak samenvatten en een straf vorderen. Afhankelijk van de feiten, kunnen de volgende straffen, al dan niet gecombineerd, worden gevorderd : een gevangenisstraf, een werkstraf, een leerstraf, een rijverbod, een geldboete. Na de vordering van de Procureur des Konings krijg jij en/of je advocaat het woord.

Taal van de rechtspleging 

Op de zitting van de rechtbanken van het arrondissement Limburg wordt Nederlands gesproken. Indien je de Nederlandse taal niet machtig bent moet je dit melden bij de zittingsdeurwaarder. Dan zal een tolk voor jou worden opgeroepen. Ook kan je de verwijzing van de zaak vragen naar de dichtstbijzijnde Franstalige rechtbank, d.w.z. de politierechtbank van Luik.

Vonnis

Ter zitting zal je vernemen wanneer het vonnis volgt. Vanaf die datum kan je telefoneren naar de griffie om te informeren naar de beslissing.  Indien je niet akkoord gaat met de uitspraak, kan je binnen de 30 dagen na de uitspraak hoger beroep aantekenen.

Bezorg ons vrijblijvend je

Proces-verbaal of dagvaarding

Wat heb je te verliezen door Ottoo te contacteren? Niets. Wat heb je te winnen? Alles.

  • Toegestane bestandstypen: jpg, png, pdf, Max. bestandsgrootte: 2 MB.

Door ons je document te bezorgen, verbind je je tot niets! Enkel na je uitdrukkelijke goedkeuring zullen wij voor je optreden.

Heb je vragen? Mail ons!

Onze klanten aan het woord

“Vlotte vertegenwoordiging op mensenmaat, duidelijk, correct en snelle correspondentie.”
Vorige
Volgende
“Vlotte vertegenwoordiging op mensenmaat, duidelijk, correct en snelle correspondentie.”