21 november 2022

GSM-gebruik in het verkeer? Onmiddellijk rijverbod!

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het GSM-gebruik in het verkeer de laatste jaren aanzienlijk is toegenomen. Zo zouden maar liefst 1 op de 4 Vlamingen toegeven dat zij meermaals per dag hun GSM gebruiken in het verkeer. Nochtans is het GSM-gebruik verantwoordelijk voor maar liefst 5% van de ernstige ongevallen. Hierbij vallen jaarlijks meer dan 30 verkeersdoden en meer dan 2.500 gewonden te betreuren. Hierdoor trok de wetgever eind 2021 aan de alarmbel.
GSM achter het stuur

Wat zegt de wet?

Sinds 1 maart 2022 is ieder gebruik van een mobiel elektronisch apparaat met scherm verboden, zonder dat het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig is bevestigd.
Het gaat daarbij niet enkel over je GSM, maar ook over tablets of andere elektronische devices met een scherm.

Let op: ook als fietser of als motorrijder ben je strafbaar als je jouw GSM gebruikt tijdens het fietsen of het rijden!

Wat mag wel?

Je mag enkel nog een GSM of tablet gebruiken in de wagen als:

  • Dit toestel bevestigd is in een daartoe bestemde houder;
  • Wanneer je voertuig stilstaat of geparkeerd is. In dit laatste geval moet je toestel niet in een houder zitten en mag je het dus gewoon in de hand houden.

Let op: Stilstaan of geparkeerd zijn betekent dat je niet actief deelneemt aan het verkeer. Wanneer je staat aan te schuiven voor het rode verkeerslicht of in de file neem je wél nog actief deel aan het verkeer, zodat ook dan het gebruik absoluut verboden blijft!

Acties van het parket Limburg?

Het parket van Limburg organiseerde al enkele actieweken. Daarbij voerden alle politiezones extra controles op de naleving van de nieuwe wetsbepalingen. Werd je toch betrapt op het gebruik van je GSM achter het stuur, dan werd je rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor een duur van 8 dagen.

Helaas stopt het daar niet voor de overtreders. Na deze onmiddellijke intrekking dienen zij ook nog eens voor de politierechter te verschijnen die de effectieve geldboete zal bepalen. Dit kan schommelen tussen € 240,00 en € 4.000,00! Je moet dan ook rekening houden met een aantal kosten (slachtofferfonds, pro deo fonds, verplichte bijdrage en dagvaardingskosten) die al snel oplopen tot € 300,00

Toch gedagvaard?

Moet je toch verschijnen voor de politierechter wegens GSM-gebruik of veroorzaakte je een verkeersongeval omdat je was afgeleid door je GSM?

No worries! Contacteer ons via ons aanvraagformulier en dan bekijken we samen hoe we jou hierin verder kunnen bijstaan.

Bezorg ons vrijblijvend je

Proces-verbaal of dagvaarding

Wat heb je te verliezen door Ottoo te contacteren? Niets. Wat heb je te winnen? Alles.

  • Toegestane bestandstypen: jpg, png, pdf, Max. bestandsgrootte: 2 MB.

Door ons je document te bezorgen, verbind je je tot niets! Enkel na je uitdrukkelijke goedkeuring zullen wij voor je optreden.

Heb je vragen? Mail ons!

Onze klanten aan het woord

“Vlotte vertegenwoordiging op mensenmaat, duidelijk, correct en snelle correspondentie.”
Vorige
Volgende
“Vlotte vertegenwoordiging op mensenmaat, duidelijk, correct en snelle correspondentie.”